Снимка: БулфотоВечерята ифтар е символ на непреходната култура на толерантност, която

...
Снимка: БулфотоВечерята ифтар е символ на непреходната култура на толерантност, която
Коментари Харесай

Румен Радев: Хората от различни религии могат да живеят в мир и разбирателство на Балканите

Снимка: Булфото

„ Вечерята ифтар е знак на непреходната просвета на приемливост, която е надълбоко заложена в душевността на нашия народ. Приемам я и за знак на волята на страната ни да работи за повече съгласие, взаимно почитание и политика на протегнатата ръка “. Това съобщи президентът Румен Радев на обичайна вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Домакинството на президента на вечерята ифтар е израз на почитание към религиозния празник и традициите на българските жители с мюсюлманско изповедание. Специален посетител на тържественото събитие беше председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, написа novini.bg.

„ Знам, че както в София, по този начин и в прелестния център на Сараево един до различен се извисяват католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи. Това е ясно доказателство, че хората от разнообразни религии могат да живеят в мир и съгласие на Балканите “, акцентира в обръщението си държаният глава, съгласно който наличието на Бакир Изетбегович на вечерята ифтар потвърждава, че водачите на Балканите осъзнават надълбоко своята отговорност пред всички жители в нашия район.

" Всички ние осъзнаваме нашата отговорност, която имаме пред бъдещите генерации – да им завещаем полезностите и добродетелите, които нашите предци са предали на нас, домовете ни да бъдат отворени за нуждаещите се, сърцата ни към страдащите, а в молитвите и посредством делата си да търсим мир за света, в който живеем ", сподели още Румен Радев.

В словото си президентът се обърна към ръководителите на вероизповеданията в България като изрази вяра, че те отговорно ще извършват своите отговорности, с цел да не позволяват непознати на традицията на българските жители правила да намират почва у нас. „ Вярвам, че само с обединени старания можем да посрещнем провокациите на актуалния свят и да не позволим омразата и ненавистта да вземат превес “, съобщи още президентът Радев.

Държавният глава се обърна и към всички присъстващи като ги прикани „ да продължаваме да споделяме и празниците, и делниците и да градим утрешния ден на децата ни в общия ни дом – България “. „ На фона на насилието в международен мащаб, ние в България живеем дружно и аз съм уверен, че в случай че хората по света знаят за толерантността в България, то те биха се поучили от нас “, уточни от своя страна основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи.

Той уточни, че Рамазан е берекет, която сближава хората и по този начин те стават по-добри и по-силни. „ Ние водачите на религиозните общности се стремим да бъдем в крайник със актуалните европейски полезности и макар всички провокации ще продължим да вървим по пътя на разбирателството и взаимното почитание “, сподели още той.

На тържествената вечеря ифтар участваха основният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим, представители на обичайните вероизповедания в България, представители на парламентарно показаните политически партии, дейци на културата и изкуството, дипломатически представители, общественици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР